Το καλάθι μου

Έχετε {{ cartTotalQuantity }} προϊόν
Έχετε {{ cartTotalQuantity }} προϊόντα
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
ΣΥΝΟΛΟ: {{ order.final_cost }}
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 2113331635
ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 39€
Κατάθλιψη και Παρενέργειες Αντικαταθλιπτικών

Κατάθλιψη και Παρενέργειες Αντικαταθλιπτικών

Καταρχήν ας ορίσουμε τι είναι η κατάθλιψη, κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την διάθεση του ατόμου με αποτέλεσμα να επηρεάζει τις σκέψεις του, τον ύπνο του και την όρεξη του ενώ του  προκαλεί έντονα τα συναισθήματα της θλίψης και της μοναξιάς. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα για την διάγνωση της είναι  η συχνή ή και μόνιμη απώλεια ενδιαφέροντος του ατόμου για πράγματα που παλιότερα τον ευχαριστούσαν ή ακόμα και με δραστηριότητες που κατά γενική ομολογία είναι ευχάριστες και εκείνον/η δεν τους ενδιαφέρουν. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρέπει η κατάθλιψη να συγχέεται με ένα καταθλιπτικό επεισόδιο το οποίο εμφανίζει τα παραπάνω γνωρίσματα αλλά είναι παροδικό δηλαδή υπάρχει για μικρό χρονικό διάστημα και έχει και μικρότερη ένταση όσο αφορά τα αρνητικά συναισθήματα.

Η αντιμετώπιση, πολλές φορές, αυτής της κατάστασης πέρα από την συμβουλευτική ψυχοθεραπεία ή άλλων μεθόδων, γίνεται με την χρήση των αντικαταθλιπτικών πάντα με την συμβουλή του γιατρού μας. Βέβαια αυτή η οδός αντιμετώπισης μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με κάποιες παρενέργειες, διαφορετικές για κάθε φάρμακο αλλά σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τις σημαντικότερες και πως μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε.

Αλλαγές στο βάρος , κατά την έναρξη χρήσης των αντικαταθλιπτικών, δηλαδή 6-12 μήνες από την πρώτη χρήση, μπορεί να παρατηρήσουμε την αύξηση βάρους του ατόμου. Αυτό βέβαια μπορεί να οφείλεται και στην αύξηση της όρεξης ώστε να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα προ κατάθλιψης αλλά πέρα από την αλλαγή της όρεξης είναι μια γνωστή παρενέργεια των περισσοτέρων φαρμάκων να προκαλούν αύξηση βάρους.

Η σημαντικότερη και ένας από τους σοβαρότερους λογούς διακοπής της θεραπείας είναι η μείωση της λίμπιντο τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Είναι μια παρενέργεια που δύσκολα, λόγω κοινωνικών αγκυλώσεων, συζητείται αλλά είναι κάτι που επηρεάζει σημαντικά το άτομο που δυσκολεύεται να επανέλθει σε μια απολυτά φυσιολογική ζωή. Η σεξουαλική υγεία είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας για τον σύγχρονο άνθρωπο, πόσο μάλλον για ένα άτομο το οποίο αντιμετωπίζει κατάθλιψη και αυτή η παρενέργεια πολλές φορές δεν τον αφήνει να επανέλθει πλήρως και να θεραπευτεί.

Αύξηση της διάθεσης, εδώ έχουμε μια υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος όπου μπορεί να μας προκαλέσει έντονη ανησυχία, άγχος και νευρικότητα.

Αυτοκτονικός ιδεασμός, εδώ μιλάμε για μια πολύ σπάνια αλλά ταυτόχρονα μια πολύ σοβαρή παρενέργεια. Σε οποιαδήποτε περίπτωση που το άτομο που λαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα αντιληφθεί έστω και σε μικρό βαθμό σκέψεις που οδηγούν σε αυτοκτονία πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον θεράπων ιατρό του. Τηλέφωνο παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018.

Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην απότομη διακοπή των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων όπου μπορεί να παρατηρήσουμε συμπτώματα ίδια μα του κρυολογήματος (καταρροή , βήχα, μάτια που <<τρέχουν>> δάκρυα κ.α.)  ή συμπτώματα ναυτίας ή έντονη ανησυχίας τα οποία είναι παροδικά (έως 2 μήνες) και αναλόγως την ένταση αυτών καλό είναι να ενημερώσουμε τον γιατρό μας.

Διγενάκης Πέτρος Φαρμακοποιός