Συνιστά το μεγαλύτερο και ζωτικότερο όργανο του σώματος μας. Αποτελεί τον καθρέφτη της υγείας μας αλλά και την απόλυτη άμυνα μας απέναντι σε τραυματισμούς, βακτήρια, μολύνσεις αλλά και την γνωστή μας υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι αυτό που ρυθμίζει την θερμοκρασία και τα υγρά του σώματος, παράγει την βιταμίνη D και μας προσφέρει την αίσθηση της αφής και ταυτόχρονα τη δυνατότητα για αμέτρητα συναισθήματα. Είναι το δέρμα μας.
Και καθώς η θερινή περίοδος μας προσκαλεί όλο και πιο δελεαστικά να τη χαρούμε, αποτελεί ρουτίνα μόδας πως το μαυρισμένο σώμα είναι πιο όμορφο και ελκυστικό. Έτσι, δημιουργείται μία έντονη επιθυμία για Κοκό Σανέλ «αποχρώσεις», που για να τις επιτύχουμε και για να τις διατηρήσουμε ως το Τέλος του καλοκαιριού, προϋποθέτει το να εκτεθούμε συστηματικά στον ήλιο.
Μια «εμμονή» που οδηγεί σε απροσεξίες και υπερβολές, που όπως όλα δείχνουν δεν μένουν ...ατιμώρητες.
Διότι όπως επισημαίνει ο καθηγητής κ. Ανδρέας Κατσάμπας Πρόεδρος Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, «η παρατεταμένη και χωρίς προστασία έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και ομορφιάς».
Παιδιά και έφηβοι
Παρόλο που κάθε χρόνο καταναλώνεται άφθονο σάλιο και μελάνι για τους κινδύνους της αλόγιστης ηλιοθεραπείας, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι πρέπει να αποκτήσουν «σοκολατί» χρώμα με κάθε τρόπο. Ωστόσο οι διαπιστώσεις από ολοένα και περισσότερους δερματολόγους σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι η υπερβολική και δίχως κατάλληλη προστασία έκθεση στον ήλιο και στις υπεριώδεις ακτίνες UV, είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση σημαντικών παθήσεων του δέρματος, ιδίως στις εφηβικές και νεαρές ηλικίες.
«Η έκθεση των παιδιών στον ήλιο είναι ένας σημαντικός λόγος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και πρώιμης γήρανσης στην ενήλικο ζωή. Το 80% της ολικής ακτινοβολίας που λαμβάνει ένα άτομο στη διάρκεια της ζωής του συμβαίνει μέχρι την ηλικία των 18 χρονών» αναφέρει ο κ. Κατσάμπας και προειδοποιεί:
«Το ηλιακό έγκαυμα νωρίς στη παιδική ηλικία, συνδέεται με την εμφάνιση μελανώματος, της επιθετικότερης μορφής καρκίνου του δέρματος στους ενηλίκους». Έτσι αυτό που φαίνεται σήμερα ως «αδιάφορο» από επιπολαιότητα, αύριο θα είναι ένα πρόβλημα με δυσάρεστες προεκτάσεις.
«Γνωρίζω» σημαίνει προστατεύω
Όμως κατά πόσο ως πολίτες μιας χώρας με αυξημένη ηλιοφάνεια έχουμε συνειδητοποιήσει τις συνέπειες από τον ήλιο παρόλες τις ενημερωτικές καμπάνιες; «Αρκετός κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος και γνωρίζει ότι πρέπει να αποφεύγει τον ήλιο. Όμως υπάρχουν ακόμα πολλοί Έλληνες που εκθέτονται στον ήλιο χωρίς καμία προστασία, και αυτό αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας» τονίζει ο κ. καθηγητής.
Έτσι σε μία χώρα, όπου εκατομμύρια κάτοικοι και επισκέπτες χαίρονται σχεδόν οχτώ μήνες το χρόνο τον ήλιο, είναι απαραίτητο το να ταυτιστεί η κοινή γνώμη με τη προστασία του δέρματος και να ενταχθεί αυτή η νοοτροπία ως μια αυτονόητη συνήθεια στην καθημερινότητα όλων μας.
«Το να χαρούμε τον ήλιο και να δεχτούμε όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες πρέπει να γίνεται με σύνεση και ακολουθώντας τους απαραίτητους κανόνες προστασίας» επιμένει ο κ.Κατσάμπας.
Προληψη σημαίνει ζωή
Ο κ. Κατσάμπας για μια ακόμα φορά τονίζει πως, σε ότι αφορά στη πρόληψη των καρκίνων του δέρματος, το σημαντικότερο είναι το να προστατευόμαστε από τον ήλιο. «Ένα τμήμα της ηλιακής ακτινοβολίας, η υπεριώδης ακτινοβολία, συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνων του δέρματος. Επίσης η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται για το 90% της γήρανσης που εμφανίζει το δέρμα μας σε ηλιοεκτεθημένα μέρη όπως το πρόσωπο και τα χέρια».
Είναι σημαντικό λοιπόν:
Ωστόσο θα πρέπει να επισκεφτούμε τον ειδικό, όποτε παρατηρούμε ότι κάποια ελιά αλλάζει σχήμα, χρώμα, μέγεθος. Επίσης όταν επίσης εμφανίζουμε καινούργια μορφώματα που μεγαλώνουν γρήγορα καθώς και πληγές που δεν επουλώνονται.
«Θεραπευτικά, η πρώιμη διάγνωση προβλημάτων συνήθως εγγυάται και τη καλύτερη αντιμετώπιση τους» καταλήγει ο κ. καθηγητής.
Συχνά επιβλαβείς μύθοι
Αυτό δεν ισχύει. Το μέσο παιδί έχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D από τις καθημερινές του δραστηριότητες, ακόμα και όταν είναι προστατευόμενο με καπέλο, ρούχα και αντηλιακά.
Στη πραγματικότητα το μαύρισμα είναι μια αντίδραση στη βλάβη που ήδη έχει υποστεί το δέρμα από τον ήλιο.
Η αλήθεια είναι ότι ένα ποσοστό βλάβης διορθώνεται αλλά ένα σημαντικό παραμένει στο δέρμα και αθροίζεται με επόμενες βλάβες. Μπορεί να πάρει χρόνια επαναλαμβανόμενης έκθεσης πριν εμφανιστεί καρκίνος.
Όλοι χρειάζονται προστασία από τον ήλιο, απλά αυτοί που έχουν ανοιχτότερο δέρμα και καίγονται ευκολότερα έχουν υψηλότερο ρίσκο.
Τα σύννεφα δεν προστατεύουν από τον ήλιο καθώς το 80% της ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και την ομίχλη.